T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AMASYA / MERKEZ - Akşemsettin İlkokulu

OKULDA SAĞLIĞIN KORUNMASI VE GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI

Okulda Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi Programı

 

28-12-2023

Okul sağlığı; öğrencilerin ve okul çalışanlarının sağlığının değerlendirilmesi, geliştirilmesi, sağlıklı okul yaşamının sağlanması ve sürdürülmesi, öğrenciye ve dolayısıyla topluma sağlık eğitiminin verilmesi için yapılan çalışmaların tümü olarak tanımlanmaktadır. Okul sağlığı alanında, farklı kurum ve kuruluşlar tarafından çeşitli konularda aktif olarak yürütülen pek çok program ve proje bulunmaktadır. Bu çalışmayla, ülkemiz şartlarına uygun, bütüncül yaklaşımın benimsendiği bir okul sağlığı modelinin oluşturulması hedeflenmektedir.

 

17.05.2016 tarihinde T.C. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve T.C. Sağlık Bakanlığı (SB) arasında “Okul Sağlığı Hizmetleri İşbirliği Protokolü” imzalanmıştır. Hazırlık çalışmalarının ardından her iki Bakanlık arasında varılan mutabakat ile “Okulda Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi Programı” başlatılmıştır. Bu Programın, okullarda şu ana kadar okul sağlığı kapsamında yürütülen ve yürütülecek olan tüm program ve projelerin çerçevesini oluşturması ve ülkemizin okul sağlığı modelini oluşturması hedeflenmiştir.

 

Çalışmalar 6 başlık altında toplanmıştır:

 

Sağlık Hizmetleri,

Sağlıklı ve Güvenli Okul Çevresi,

Sağlıklı Beslenme,

Sağlık Eğitimi,

Fiziksel Aktivite,

Aile/Toplum Katılımı

Okul çalışanlarının sağlığı ile ilgili çalışmalar, “Sağlık Hizmetleri” ve “Sağlık Eğitimi” bileşenleri, psikososyal danışmanlık hizmetleri de “Sağlık Hizmetleri” bileşeni altında değerlendirilmektedir.

 

Bu kapsamda; 2016 yılı sonu itibariyle Aile Hekimliği Birimleri tarafından öğrencilerin yıllık periyodik izlem ve muayenelerine başlanmış, Okul Sağlığı hizmetlerinde yeni mevzuata uygun iş akışları oluşturularak Uygulama Kılavuzu yayımlanmıştır. Okulda Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi Programı kapsamında tüm okul çağı çocukların yıllık periyodik izlemleri aile hekimlerince protokoller doğrultusunda yapılmaktadır.

 

Mevcut uygulamada; daha önce TSM’lerden okullarca talep edilen okulda sağlık taramalarının Aile hekimlerince periyodik izlem kapsamında yapılması uygun görülmüştür. Bu şekilde hem aile hekimlerinin bu yaş grubuna erişimleri, hem de okul çağı çocukların yıllık periyodik izlemlerinin sağlanması amaçlanmıştır.

 

Bu kapsamda okulumuz Akşemsettin İlkokulu öğrencileri de bir program dahilinde: okul öncesi ve 1. sınıflarımızın öğrencileri 2024 yılı Şubat ayı içerisinde; 2.,3.,4. sınıf öğrencilerimizde 2024 yılı Mart ayı içerisinde bağlı bulundukları sağlık ocaklarına giderek gerekli kontrolleri, periyodik izlem ve muayeneleri doktorları tarafından yapılacak ve kendilerine verilen izlem formları okulumuza Sağlık Klasöründe dosyalanmak üzere ulaştırılacaktır. Herhangi bir sebeple aile hekimine muayeneye giden çocuklarımız için o esnada dotorlarından rica edilerek müsaitlerse söylenilen tarihlere kalmadan kontrolleri yapılarak izlem formları da alınıp okul yönetimi Okul Sağlık Ekip Başkanı Müdür Yardımıcısı Taner ERTÜRK'e teslim edilebilir. Sağlık ocaklarında yoğunluk yaşamamak adına yukarıda belirttiğimiz plan dahilinde sağlık ocaklarına gitmenizi rica ediyoruz sayın velilerimiz. Teşekkürler.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.12.2023 - Güncelleme: 28.12.2023 11:24 - Görüntülenme: 46
  Beğen | 4  kişi beğendi